Av
Sandy El Doukhi
 

Muslimernas högtid ramadan har börjat och många muslimer runt om i landet fastar. De senaste åren har stora svenska matbutiker förberett sig inför fastemånaden då man förutsett hur försäljningen av vissa varor kommer öka. Coop, Ica Kvantum och My Gross i Landskrona är fyra stora matbutiker som alla ser fram emot försäljningen under månadens gång fram till slutet av Eid al-fitr.

Bland de populäraste varorna finns dadlar, lamm och ris. Många av de stora matbutikerna har valt att utöka sitt utbud genom att bland annat importera varor från främst Mellanöstern. Många av varorna är sådant muslimerna av traditionella skäl måste ha under fastemånaden.

''Ramadan positiv för matbutiker'', Gör som vår kund Mygross och flera matbutiker, utökat sortimentet inför/under ramadan. 

HAIRIA DIDOCI är anställd på Coop Forum i Landskrona och menar att försäljningen ökar lite under månadens gång, dock inte så mycket. Hon tror att många handlar mycket från de mindre matbutikerna där allt finns tillgängligt.

– Vi har utökat vårt sortiment här på Coop där vi bland annat har mycket mer varor från andra länder som exempelvis Mellanöstern och Asien, säger Hairia Didoci.

Coop Forum i Landskrona säljer mest dadlar och filodeg under Ramadan, och förklaringen till det menar Hairia är att många gör baklava och andra rätter där filodegen är en huvudingrediens.

ANDERS NILSSON är försäljningschef på Ica Kvantum i Landskrona och berättar även att man under Eid al-fitr säljer mycket filodeg och lammkött. Dock menar Anders Nilsson att man inte ser någon större ökning av försäljningen i slutet av månaden.

– Här på Ica Kvantum i Landskrona kan vi visst se att vissa varor går åt bättre än andra, dock märker vi inte av någon större förändring för vår handel, säger Anders Nilsson.

PÅ NYA MY GROSS känner man av en härlig stämning under månaden, menar Wael Tallouzi som är avdelningsansvarig. Bland annat berättar han att många kunder kommer in sista timmen innan det är dags att äta, där han även menar att det just är under denna månad som man de ser en ökning av försäljningen.

– Många kommer in lite innan iftar för att köpa vattenmelon och sötsaker, säger Wael Tallouzi.

My Gross säljer även mycket dadlar, ris och bakingredienser som mjöl och socker. På My Gross har man även en hel del ramadanerbjudanden som skiftar från dag till dag.

– Det bor många invandrare i närheten av affären och det leder till att vi får in extra mycket kunder under ramadan. Många kommer just hit eftersom de redan i förväg vet att de kommer hitta allt de behöver, säger Wael Tallouzi.
''Ramadan positiv för matbutiker'', Gör som vår kund Mygross och flera matbutiker, utökat sortimentet inför/under ramadan. 
Vi är glada över att kunna erbjuda vårt stora sortiment till våra befintliga kunder samt nya kunder. Vi ser en direkt ökad försäljning, läs mer och få höra vad fler tycker.

Läs mer